Bryggeriet

14222345_1125347904199219_7685491672074939031_n

Bryggeriet

FERNA Forge Brewery är ett hantverksbryggeri beläget i hjärtat av Bergslagen. Namnet FERNA kommer från järnbruket som fanns i Bergslagen, 1600-1900-talet.

I vårt bryggeri använder vi endast fyra helt naturliga råvaror, malt, humle, vatten och jäst

50981438 - depth of field close up beer ingredients, pale ale malt

MALT

Mältat korn är en av de fyra huvudingredienserna i vårt öl. För att kunna jäsa fram alkohol och andra smakämnen behövs socker. Sädesslaget korn har den förträffliga egenheten att det går att trolla fram socker ur axet, processen kallas mältning. Naturen har inrättat det så förnuftigt att när kornaxet gror omvandlas stärkelsen i kärnan till socker och blir det bränsle som plantan behöver för att växa.
Mältningen går till så att man rensar kornet fritt från skräp sedan stöper man kärnorna i vatten, vänder och torkar om vart annat. När grodden börjar komma ut torkas kornet och ev. rostas, för att man sen tar bort rötter och groddar. Klart!

10816142 - hop cones

HUMLE

Humle är en växtart i familjen hampväxter och växer naturligt på norra halvklotet. Det är en klättrande växt som kan bli uppåt nio meter hög. Man har använt humle i ölbryggning sedan c:a 800-talet och man upptäckte humlens antibiotiska egenskaper som motverkade en viss sorts bakteriestam och det gynnade en bra fermentering av ölet. Det är kottarna på humlen som används vid ölbryggning och de torkas först.

40705806 - water splash with bubbles of air isolated on the white background.

VATTEN

Bra vatten är såklart en förutsättning för att få ett bra smakande öl. Vårt vatten kommer från den massiva och uråldriga sandås som går igenom Färna och alltid försett trakten med underbart gott friskt vatten.

54293730 - portion of dried yeast (close-up shot) on wooden background

JÄST

Jäst är en ingrediens som förr länge sedan kom naturligt från omgivningen i ölbryggningen, så kallad spontanjäsning. Numera finns ett oändligt utbud av olika jästsorter beroende på vilket öl man vill göra. Jästen gör att ölet kommer till liv och formar den till den karaktär den får till slut.

”Livet är för kort för att dricka dåligt öl!”

(utdr. av ”V.A.O. tankar och sägningar”)